Βιολογικός Καθαρισμός Ιωαννίνων: 11 ενέργειες + δύο αποσύρσεις και η καθυστέρηση χρόνων
Η προχθεσινή επίσκεψη του απερχόμενου Δημάρχου Δημήτρη Παπαγεωργίου στο υπό εξέλιξη έργο της επέκτασης και αναβάθμισης του βιολογικού καθαρισμού των Ιωαννίνων, έγινε χωρίς την παρουσία του αντιδημάρχου υποδομών κ. Γιώργου Αρλέτου. Ο τελευταίος συνόδευσε τις τελευταίες μέρες, το Δήμαρχο, σε όλες τις επισκέψεις του στα υπό εξέλιξη έργα (της προηγούμενης δημοτικής αρχής…) αλλά δεν βρέθηκε μαζί με το Δήμαρχο, τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΙ κ. Άρη Μπαρτζώκα και το γενικό γραμματέα του Δήμου, κ. Βασίλη Ζωγράφο, στην περιοχή της Κρύας, όπου βρίσκεται ο βιολογικός καθαρισμός της πόλης μας. Τυχαίο ή συμβολικό; Θεωρητικά η ΔΕΥΑΙ είναι ξεχωριστό “μαγαζί” και παρ’ ότι κι εκεί εξελίσσονται έργα, οι αρμοδιότητες του αντιδημάρχου υποδομών, τελειώνουν έξω από την… πόρτα του βιολογικού καθαρισμού.
Ή μήπως ασυνείδητα, φταίει η πολιτική ενσυναίσθηση για την τραγική πορεία του έργου, από τη στιγμή της χρηματοδοτικής του ένταξης ως σήμερα και για τις ευθύνες συγκεκριμένων προσώπων, ως προς αυτή την καθυστέρηση; H προσωποποίηση των ευθυνών αυτής της καθυστέρησης έγινε και στις εκλογές του 2019 αλλά τότε καταδικάστηκε πολιτικά η δημοτική αρχή Μπέγκα μόνο, ως έχουσα την ευθύνη της διοίκησης.
Οι εκλογές του Μαΐου του 2019 έχουν ολοκληρωθεί και το έργο επέκτασης του βιολογικού καθαρισμού των Ιωαννίνων παίρνει το δρόμο του για την – επιτέλους – ολοκλήρωση του διαγωνισμού και την υπογραφή της σύμβασης που έγινε, δύο χρόνια αργότερα, τον Ιούνιο του 2021. Για να φτάσουμε εδώ όμως, χρειάστηκε ένα μπαράζ ενεργειών που κράτησαν 8 ολόκληρα χρόνια και τέσσερις μήνες! Άλλαξαν τρεις δημοτικές αρχές (Φίλιου, Μπέγκα και Ελισάφ) για να ξεκινήσει το έργο επί της τελευταίας και πρόκειται να ολοκληρωθεί και να κοπεί η κορδέλα πιθανότατα επί της επόμενης διοίκησης του Δήμου που θα προκύψει μετά τις εκλογές του Οκτωβρίου.
Για την τεράστια καθυστέρηση στη συμβασιοποίηση του έργου, έπαιξαν ρόλο οι εταιρείες που συμμετείχαν στο διαγωνισμό και διακριτή θέση μεταξύ αυτών, είχε η Κοινοπραξία “ΑΡΛΕΤΟΣ ΑΤΕΕ-ΝΙΟΒΗ ΑΤΕ”, στην οποία μέτοχος μέχρι τη στιγμή που μεταβίβασε τις μετοχές του στη σύζυγό του, όπως του επέβαλε ο νόμος, προκειμένου να μπορεί να διεκδικήσει την ψήφο του Γιαννιώτικου λαού το Μάιο του 2019, ο νυν αντιδήμαρχος υποδομών του Δήμου Ιωαννιτών, Γιώργος Αρλέτος.
Σε μια από τις αποφάσεις του Δ.Σ. της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης Αποχέτευσης Ιωαννίνων για το έργο επέκτασης και αναβάθμισης του βιολογικού καθαρισμού Ιωαννίνων που μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρη εδώ, προκύπτουν ανάγλυφες οι ευθύνες της πρώην κοινοπραξίας του αντιδημάρχου έργων του Δήμου μας, για τη μεγάλη καθυστέρηση στην έναρξη κατασκευής του πολύπαθου έργου.
11 συνολικά νομικά βήματα για την αποτροπή ολοκλήρωσης της διαγωνιστικής διαδικασίας, στην οποία η προαναφερθείσα κοινοπραξία βρέθηκε από την αρχή σε μειονεκτική θέση και δύο… αποσύρσεις από ασφαλιστικά μέτρα, την τελευταία στιγμή, από την ίδια πάντα εταιρεία που έπαιζε… καθυστερήσεις για δύο ολόκληρα χρόνια. Το έργο δηλαδή, θα μπορούσε να είχε ολοκληρωθεί πολύ καιρό τώρα, με τα πολλαπλά οφέλη του να τα απολαμβάνει ήδη το σύνολο των δημοτών του “Καλλικρατικού” Δήμου.
Ως ελεύθερος επαγγελματίας ο κ. Αρλέτος προφανώς και είχε κάθε δικαίωμα να υπερασπιστεί τα προσωπικά του συμφέροντα και τα δικαιώματα της εταιρείας του, οι πανηγυρισμοί της απερχόμενης δημοτικής αρχής ωστόσο, πρέπει να διακρίνονται από μια απαιτούμενη συστολή, μιας και η καθυστέρηση στην ολοκλήρωση του μεγάλου έργου βαρύνει σε σημαντικό βαθμό ένα επιφανές μέλος της, για το οποίο προφανώς και δυσκολεύονται να μιλήσουν.
11 ενέργειες + 2 παραιτήσεις…
H ΔΕΥΑΙ προκήρυξε με την από 25-2-2013 διακήρυξη, η οποία είχε εγκριθεί από τον Ιούλιο του 2012, απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου δημόσιο ανοιχτό διαγωνισμό με το σύστημα “μελέτη-κατασκευή” για την ανάδειξη του αναδόχου εκτέλεσης του έργου “Επέκταση Εγκαταστάσεων Επεξεργασίας Λυμάτων Δήμου Ιωαννιτών”, συνολικού προϋπολογισμού 16 εκατ. ευρώ συν ΦΠΑ και κριτήριο ανάθεσης την πλέον συμφέρουσα οικονομική προσφορά. Ο διαγωνισμός διεξήχθη την 14-5-2013 και μετείχαν σε αυτόν πέντε εργοληπτικές επιχειρήσεις και κοινοπραξίες μεταξύ των οποίων και η Κοινοπραξία “ΑΡΛΕΤΟΣ ΑΤΕΕ-ΝΙΟΒΗ ΑΤΕ”.
Μετά το πέρας των σταδίων εξέτασης των φακέλων δικαιολογητικών συμμετοχής των διαγωνιζομένων και του παραδεκτού των τεχνικών προσφορών κατά το οποίο αποκλείστηκαν δύο συμμετέχοντες, ο διαγωνισμός συνέχισε στο στάδιο της αξιολόγησης των προσφορών των τριών και η Επιτροπή Διαγωνισμού εξέδωσε το από 12-5-2017 πρακτικό αξιολόγησης. Κατά του πρακτικού εμπροθέσμως και νομοτύπως ασκήθηκαν ενστάσεις από τους συμμετέχοντες (1η ενέργεια). Με την υπ’ αριθμ.8/170/30-6-2017 απόφαση το Δ.Σ. της ΔΕΥΑΙ και κατ’ αποδοχή της γνωμοδότησης της Επιτροπής Διαγωνισμού, απέρριψε τις ενστάσεις και αποφασίστηκε η συνέχιση του διαγωνισμού. Κατά της συγκεκριμένης απόφασης του Δ.Σ. της ΔΕΥΑΙ, ασκήθηκαν τόσο από την “ΑΡΛΕΤΟΣ ΑΤΕΕ-ΝΙΟΒΗ ΑΤΕ” όσο αι από τους άλλους διαγωνιζομένους, προδικαστικές προσφυγές του ν.3886/2010 (2η ενέργεια) και εν συνεχεία, αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων (3η ενέργεια).
Η Επιτροπή Αναστολών του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) έκανε δεκτή τη μία από τις τρεις αιτήσεις, για να οδηγηθούμε σε νέα γνωμοδότηση εκ μέρους της Επιτροπής Διαγωνισμού, συμμορφούμενη με το περιεχόμενο της απόφασης του ΣτΕ. Στις 28-2-2018 το Δ.Σ. της ΔΕΥΑΙ κατ’ αποδοχή νέας γνωμοδότησης της Επιτροπής Διαγωνισμού απέρριψε όλες τις ασκηθείσες ενστάσεις και αποφάσισε τη συνέχιση της διαδικασίας στο επόμενο στάδιο. Κατά της απόφασης αυτής του Δ.Σ. τόσο η “ΑΡΛΕΤΟΣ ΑΤΕΕ-ΝΙΟΒΗ ΑΤΕ” όσο και οι λοιποί συμμετέχοντες στο διαγωνισμό άσκησαν προδικαστικές προσφυγές (4η ενέργεια) που ξανά απέρριψε το Δ.Σ. της ΔΕΥΑΙ. Η κοινοπραξία “ΑΡΛΕΤΟΣ ΑΤΕΕ-ΝΙΟΒΗ ΑΤΕ” άσκησε νέα αίτηση ασφαλιστικών μέτρων κατά της απόφασης του Δ.Σ. της ΔΕΥΑΙ (5η ενέργεια) με την οποία διαμαρτύρονταν για τη δική της βαθμολογία όσο και για τη βαθμολογία των υπολοίπων διαγωνιζομένων, πλην όμως πριν από τη συζήτηση της ένστασης ενώπιον της Επιτροπής Αναστολών του ΣτΕ, η τότε Κοινοπραξία του αντιδημάρχου υποδομών παραιτήθηκε από το δικόγραφο της υπό κρίση αίτησης ασφαλιστικών μέτρων (1η παραίτηση από ένδικα μέσα), ήρθε όμως η Επιτροπή Αναστολών του ΣτΕ να δικαιώσει την Κοινοπραξία του ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ-ΗΛΕΚΤΩΡ ΑΕ για τη δική τους αίτηση ασφαλιστικών μέτρων και έτσι ανακλήθηκε η απόφαση του Δ.Σ. της ΔΕΥΑΙ ως προς το μέρος της βαθμολόγησης της τεχνικής προσφοράς της συγκεκριμένης κοινοπραξίας μόνο και όχι ως προς τη βαθμολόγηση της “ΑΡΛΕΤΟΣ ΑΤΕΕ-ΝΙΟΒΗ ΑΤΕ” . Κατά του ανωτέρω πρακτικού της Επιτροπής Αξιολόγησης ασκήθηκε νομότυπα και εμπρόθεσμα από την “ΑΡΛΕΤΟΣ ΑΤΕΕ-ΝΙΟΒΗ ΑΤΕ” νέα ένσταση (6η ενέργεια), το Δ.Σ. της ΔΕΥΑΙ πήρε απόφαση να προχωρήσει το διαγωνισμό.
Ακολουθεί νέα προδικαστική προσφυγή (7η ενέργεια) της “ΑΡΛΕΤΟΣ ΑΤΕΕ-ΝΙΟΒΗ ΑΤΕ” που ξανά απορρίπτεται από το Δ.Σ. της δημοτικής επιχείρησης, γίνονται νέα ασφαλιστικά μέτρα (8η ενέργεια) από την κοινοπραξία αλλά διατάσσεται ταυτόχρονα και το “πάγωμα” του διαγωνισμού και των προσβαλλόμενων πράξεων από την Επιτροπή Αναστολών του ΣτΕ (Δ΄ Τμήμα) και ουσιαστικά αναστέλλεται η αποσφράγιση των οικονομικών προσφορών καθώς και η πρόοδος του διαγωνισμού γενικότερα. Δικάσιμος της εν λόγω αίτησης ασφαλιστικών μέτρων ορίζεται η Δευτέρα, 6η/5/2019, πλην όμως, παραμονές της προσδιορισθείσας δικασίμου, η πρώην Κοινοπραξία του νυν αντιδημάρχου παραιτείται για δεύτερη φορά από το δικόγραφο της εν λόγω αίτησης ασφαλιστικών μέτρων (2η παραίτηση από ένδικα μέσα)!
Παράλληλα με την αποσυρθείσα προσφυγή, η κοινοπραξία “ΑΡΛΕΤΟΣ ΑΤΕΕ-ΝΙΟΒΗ ΑΤΕ” άσκησε για το ίδιο ζήτημα και προσφυγή ενώπιον του Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου Δυτικής Μακεδονίας (9η ενέργεια) προβάλλοντας τους ίδιους ισχυρισμούς, αλλά η προσφυγή απορρίπτεται από την Αποκεντρωμένη, κρινόμενη ως απαραδέκτως κατατεθείσα σε αυτήν. Η “ΑΡΛΕΤΟΣ ΑΤΕΕ-ΝΙΟΒΗ ΑΤΕ” καταθέτει προσφυγή ενώπιον της Επιτροπής του άρθρου 152 του Ν.3463/2006 και κατά της απορριπτικής απόφασης του Συντονιστή της Αποκεντρωμένης (10η ενέργεια), η οποία επίσης απορρίπτεται.
Οι περιπέτειες δεν τελείωσαν ποτέ για το έργο του βιολογικού καθαρισμού.
Τελικός μειοδότης του έργου αναδείχτηκε μετά την αποχώρηση της κοινοπραξίας ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ – ΗΛΕΚΤΩΡ ΑΕ, τον Ιανουάριο του 2020, ο δεύτερος μειοδότης της διαγωνιστικής διαδικασίας που ήταν η εταιρεία «Μεσόγειος Α.Ε.». Σχεδόν ένα χρόνο αργότερα, τέλη του 2021, στον προϋπολογισμό του έργου μπήκε “καπέλο” 2 εκατ. ευρώ, λόγω των φερόμενων ως ελλιπών μελετών. Τότε, κάποιοι μέσα στο Δ.Σ. της ΔΕΥΑΙ, ζητούσαν για τους δικούς τους λόγους, να αρχίσει από την αρχή ο διαγωνισμός (!), κάτι που θα σήμαινε καθυστερήσεις… μιας ακόμα δεκαετίας… Τελικώς, τότε, το πήρε επάνω του ο εκλιπών Δήμαρχος Μωυσής Ελισάφ που συμφώνησε στην αλλαγή του προϋπολογισμού, η πρόσθετη χρηματοδότηση εγκρίθηκε από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και το έργο συνεχίστηκε ακώλυτα.
Πηγή: pbnews.gr